Corona Virus Update: Due to ongoing concerns about COVID-19, Architectural Engineers’ staff will work remotely beginning Wednesday March 18th. Our staff is well prepared to work remotely during this time and we do not anticipate issues with meeting commitments and deadlines. Please note, we will be available via mobile phones and email during this time. If an in-person meeting is required, please coordinate as far in advance as possible and follow the guidelines of the CDC to maintain health and safety for all. We respect and will abide by the determinations of public health advisors to mitigate health risks to our staff and project partners.

Markets
Adaptive Reuse
Airport
Commercial/Mixed Use
Federal/Military
Healthcare
Higher Education
Historic Renovation
K-12/Daycare
Municipal/DPW
Public Safety
Recreation/Culture
Science/Technology
Structured Parking
Transit
Services
Mechanical Engineering
Electrical Engineering
Plumbing Design
Fire Protection Engineering
Lighting Design
BIM
Sustainability/Resiliency
Low Voltage Electric
Features
Accelerated Schedule
Accessibility
BIM/Revit
C149 / C149A
Certified Study
Feasibility Studies
Historical Renovations
House Doctor
In Construction
In Design
Phased Construction
New Construction
Prime
Occupied
Sustainable
Search

Blackstone Gateway Visitor's Center, Worcester, Mass.

2019 BSA Honor Award Winner for Design Excellence

The Worcester Blackstone Gateway Visitor Center, a full-service, multi-use community facility that features a welcoming area, historic and cultural exhibits, a theater, restroom facilities, a passive recreation lawn, and office, classroom and meeting space, is as an active tribute to the multi-faceted culture of the Blackstone River Valley. AEI designed all new MEP/FP and lighting systems, including heating and cooling; electrical service and distribution; full-site electrical; full-site plumbing; voice, data, and CATV; natural gas; sanitary waste and piping; domestic water distribution; fire alarm, security, and a ground-mounted photovoltaic array. This one-story building with an open floor plan and an elevated portion of that ceiling, is heated using a wood-pellet boiler system. Interior and site lighting have automatic controls to meet energy code and sustainability goals, and daylight harvesting is employed to facilitate additional energy savings.

OWNER

Blackstone Heritage Corridor; Department of Conservation and Recreation

Client

AECOM

CONSTRUCTION COST

$9M

SIZE

8,000 SF

AEI SERVICES

Mechanical
Electrical
Plumbing
Fire Protection
Lighting
BIM/Revit
Sustainability
Low Voltage Electric

PHASES OF DESIGN

Schematic Design
Design Development
Construction Documents
Construction Administration

PROJECT FEATURES

New Construction
Wood Pellet Boiler System
Daylight Harvesting
Energy Efficient and Sustainable