Coronavirus Update/ Returning to the Office: AEI's is in the process of preparing our office for staff to return on a modified schedule, providing the City of Boston re-opening guidelines continue to move forward. During quarantine, AEI's staff have successfully worked remotely. Every staff member is equipped with the same equipment at home as they have in the office to ensure efficiency and seamless transitions between workstations. We will continue to work remotely and will provide a formal reopening date when it's available. At this time, only staff will be allowed in our space. Our contact information and policies on in person meetings and site visits remain the same as they have since early March. Please feel free to contact us if you have questions.

Markets
Adaptive Reuse
Airport
Commercial/Mixed Use
Federal/Military
Healthcare
Higher Education
Historic Renovation
K-12/Daycare
Municipal/DPW
Public Safety
Recreation/Culture
Science/Technology
Structured Parking
Transit
Services
Mechanical Engineering
Electrical Engineering
Plumbing Design
Fire Protection Engineering
Lighting Design
BIM
Sustainability/Resiliency
Low Voltage Electric
Features
Accelerated Schedule
Accessibility
BIM/Revit
C149 / C149A
Certified Study
Feasibility Studies
Historical Renovations
House Doctor
In Construction
In Design
Phased Construction
New Construction
Prime
Occupied
Sustainable
Search

Boathouse at Canal Dock Park, New Haven, Conn.

With the demolition of the historic Yale Adee Boathouse across New Haven Harbor from Canal Dock for I-95 improvements, the new Canal Dock boathouse integrates modern design elements and functionality within the historic context of its setting. AEI has been involved with this project since its commencement, providing MEP/FP design to demolition and rebuilding activities of the boathouse and harbor point, known as Canal Dock. Additionally, AEI designed the lighting for the waterfront promenade, boat storage, transient slips, and community recreational space. Built upon concrete slab-on-piers cantilevered over the water, the 32,000 SF boathouse is a two-story modern glass building featuring rowing machines, on-water community rowing, kayaking, sailing, interior and exterior museum exhibits, and event spaces all protected by break-away wall units designed to absorb the impact of Hurricane-Sandy-strength storm impacts. The Boathouse at Canal Dock serves to reconnect the community to its shore and encourages public-access to the harbor, the use of recreational watercraft, and opportunities for environmental, cultural and historical programming.

OWNER

City of New Haven, Conn.

CLIENT

Gregg Wies Gardner Architects

CONSTRUCTION COST

$41M

SIZE

32,000 SF boathouse; 42,000 SF concrete platform

AEI SERVICES

Mechanical
Electrical
Plumbing
Fire Protection
Lighting
Low-voltage Electric

PROJECT FEATURES

Resilient Design